Så skal oppturen fortsette. Nå reiser de grå til Sarpsborg for å huke tak i 3. nye poeng og klatre ytterligere på tabellen. I sedvanlig Greyhounds-stil tar vi en titt på både sted og klubb for å forberede deg på hva du kan forvente. Og vi nevner, først som sist, at alle strømlinger som skal reise til Østfold bør ta med seg egen mat, drikke og munnbind. For maken til «Legionella-befengt-område» skal du lete lenge etter.
Med industrigiganten Borregaard har det vært et og annet uheldig utslipp i byen hvor Glomma stuper ut i Sarpefossen. Mener bestemt å ha lest i den senere tid at det igjen igjen er fare for uvisse smittefarer i området. Så gjør besøket i Sarpsborg i et Nokas-lignenede raid. Kjapt inn og forholdsvis kjapt ut…
Nevnte Borregaard har likevel vært helt avgjørende for byens vekst og utvikling. Allerede i 1909 hadde bedriften over 2000 ansatte og var med det Norges største industribedrift. I dag er Borregaard eid av ikke helt ukjente Orkla ASA som også har hovedsete i Sarpsborg. Selve byen Sarpsborg har en befolkning på ca. 50 500 etter sammenslåingen med kommunene Tune, Varteig og Skjeberg i 1992.
Funn og utgravinger som er gjort slår fast at Sarpsborg er Norges 3. eldste by. Den ble grunnlagt av Olav den hellige i 1016, da under navnet Borg. Etter en totalt ødeleggende bybrann i 1567 besluttet Kong Fredrik av Danmark-Norge at byen skulle gjenreises, men da nærmere utløpet av Glomma, slik at den ble lettere å forsvare mot angrep fra svenskene. Denne byen fikk navnet, beskjedent nok, Fredrikstad. Endel mennesker ble boende igjen i det som var igjen etter brannen, og reiste byen opp på nytt. Fredrikstad og Sarpsborg går i dag mer eller mindre i ett med hverandre.
Sarpsborg har flotte flotte fotballtradisjoner. Klubben er et av de store norske cuplagene, med hele 12 cupfinaler. Ved seks anledninger har de vunnet, i 1917, 1929, 1939, 1948, 1949 og 1951. I seriesammenheng er tredjeplass det beste Sarpsborg har oppnådd, i årene 1964 og 1965. Sarpsborg hadde sin siste storhetstid i årene omkring 1970. De deltok blant annet i europacupen i 1970, og trakk den engelske storklubben Leeds i første runde. De tapte 1-0 hjemme og 5-0 borte. Senere landslagssjef Egi «Drillo»l Olsen spilte på Sarpsborg den gangen. Så sent som i 1995 og 1997 spilte laget i 1. divisjon, men siden har laget pendlet mellom 2. og 3. divisjon. I dag er klubben lag nummer to i Sarpsborg, etter fotball(hockey)klubben Sparta Sarpsborg. Sparta og Sarpsborg FK har flere ganger vært i samtaler om en mulig sammenslåing uten at det foreløpig har ført til resultater.
Sarpsborg stadion er både Sarpsborg Fotballklubb og Fotballklubben Sparta Sarpsborgs hjemmebane. Det er et gammelt stadion, bygget i 1930. I 2006 ble anlegget renovert. Tilskuerkapasiteten er på ca. 1.200 sitteplasser på hovedtribunen og ca. 5.300 på ståtribunene. Klokkesvingen avdeling øst er tribunen for bortesupportere. Der er det plass til om lag tusen tilskuere, og den imøtekommer Norges Fotballforbunds krav om egen inngang, kiosk og toaletter for gjestende supportere.
Skal du mot formodning driste deg til å handle ett og annet på turen må du være oppmerksom på at de har en noe annen uttale enn oss. De har veldig tjukke bokstaver i Østfold. Du må også alltid passe på å avslutte hver eneste setning med ordet «sø». Eksempel: «Jeg haaar vææært påå pubben vee brygga sø». Uten «sø» faller denne setningen helt igjenom i Østfold, de vil rett ikke skjønne hva du mener. Østfoldinger er ellers et gjestefritt folk og dets sammenligning med Ludvig fra Flåklypa er bare delvis riktig. Snakker du språket skal du se at de ikke er så «fali». Vi anbefaler likevel at du ikke sprader rundt i Sarpsborg og forteller om hvor bra du synes det er for norsk fotball at Fredrikstad igjen er med i toppdivisjonen. Det blir som å komme på Baråtti og lovprise grillkyllingene fra Åråsen. Det liker ikke vi, og sikkert ikke de heller.
Ønsker du av en eller annen merksnodig grunn å sette deg ennå mer inn i Sarpsborg FK kan du selvfølgelig gjøre det her.
Som vanlig server vi deg lokalavisen også. I Sarpsborg er det intet mindre enn 2! En borgerlig og en venstreorientert som i gamle gode dager eller? Uansett, sjekk ut både Sarpsborg Arbeiderblad (som har mistenkelig lik lay-out som klubbavisa til LSK, Romerikes Blad) og SarpsborgAvisa.
Så: Sarpsborg – Strømmen. Sarpsborg Stadion. Lørdag 12. mai klokken 16.00
Kilde og foto: Wikipedia
Hentet fra http://www.nifs.no
Resultater fra tidligere møter
1955-05-08 Sarpsborg FK – Strømmen 1 – 1 (Hovedserien)
1954-10-03 Strømmen – Sarpsborg FK 6 – 0 (Hovedserien)
1954-05-17 Strømmen – Sarpsborg FK 0 – 1 (Hovedserien)
1953-08-02 Sarpsborg FK – Strømmen 1 – 4 (Hovedserien)
1953-05-14 Strømmen – Sarpsborg FK 2 – 3 (Hovedserien)
1952-09-14 Sarpsborg FK – Strømmen 1 – 0 (Hovedserien)
1952-05-25 Strømmen – Sarpsborg FK 1 – 2 (Hovedserien)
1951-08-19 Sarpsborg FK – Strømmen 2 – 1 (Hovedserien)
SIF spilte også en treningskamp mot SFK for 3 år siden. Kampen gikk på en bane laaaangt inn i en skog utenfor Fredrikstad og resutatet ble 3-1 til SFK. Undertegnede husker hjemturen best. Hele tre supportere hadde tatt turen ned og på blituren hjem blir vi forbikjørt av Fred Ekberg og Andreas Nielsen. Som takk for støtten bretter Nielsen ned buksa og viser ræva si til oss og til resten av folket på E6. Nielsen kanikke benekte dette da det finnes biledbevis
Jeg er helt sikker på at Andreas ikke har noe i mot at du offentliggjør de bildene hehehehehehehehehe
Og jeg er helt sikker på at INGEN har lyst å se dem 🙂
Noen supleringer til de innbyrdes kampene klubbene i mellom:
Med hjemmeseier i kampen 17. mai 1954 ville Strømmen hatt fem poengs forsprang til Fredrikstad med fire kamper igjen å spille. Fredrikstad vant serien poenget foran Strømmen…
Minst et møte i cupen. Andre runde 1990, en kamp Strømmen vant.