Onsdag 5. mai, avspark 19:00. Etter gårsdagens defensive ketchupeffekt er det greit at vår neste trepoenger kommer allerede om to dager.
Moss… klinger ikke veldig bra.
Moss Fotballklubb ble stiftet som Moss Idrettslag 28. august 1906. Idrettslag ble erstattet med fotballklubb når friidretten ble skilt ut i en egen klubb i 1929. Klubben kom med i Smaalenene fotballkrets i 1911 (endret navn til Østfold i 1920) og ble snart fast inventar i A-serien. Moss hevdet seg bra men i hard konkurranse med bl.a Fredrikstad, Sarpsborg og Kvikk Halden ble det ingen kretsmesterskap til kråkene. Men Moss utmerket seg med flere hederlige resultater i NM og var med i både Østlandsserien og Norgesserien frem til idrettsstreiken i 1940. Etter krigen har klubben spilt i toppdivisjonen i årene 1954, 1977-85, 1987-90, 1996 og 1998-2002. Kongepokalen ble hentet til Melløs i 1983 da Vålerenga ble slått 2-0 i finalen og i 1987 ledet Nils Arne Eggen klubben til et overraskende seriemesterskap. Europacupene gikk for Moss som det pleide for norske lag før nevnte Eggen gjorde noe med den saken i RBK, dvs to kamper og ferdig med det. Da skal det vel legges til at de to bortekampene ble spilt på henholdsvis Olympiastadion i München og Santiago Bernabeu i Madrid, ikke de letteste trekningene med andre ord. Siden 2002 har Moss spilt i Adeccoligaen. På de åtte Adeccosesongene har østfoldingene vært svært nære nedrykk (2003), opprykk (2005) og å miste profflisensen (2010). Mike Speight, Knut Tørum, LO Mattsson, Erik Brakstad, Knut Tørbjørn Eggen og vår egen Geir Bakke er andre kjente trenernavn som har vanka på Melløs i kortere eller lengre perioder.
Årets hovedtrener er Per Morten Haugen som bl.a har med seg to keepertrenere i klubbens trenerteam. To poeng foran oss blir forhåpentligvis til ett bak etter onsdagens kamp. Tabell.
Moss FK kommer fra byen og kommunen Moss i Østfold fylke. Moss med sine drøyt 30 000 innbyggere grenser i nord til Vestby, i øst til Våler og i sør til Rygge. Moss har et mangfoldig industri- og handelsmiljø, kunstgallerier, variert fjord- og innlandsnatur med Jeløya, Mossemarka og Vansjø. Moss ligger sentralt ved Oslofjordens østside midtvegs mellom Oslo og Sverige og har blant annet fergeforbindelse over Oslofjorden til Horten og Vestfold, samt direkte flyforbindelser til byer i Norge og Europa via Moss Lufthavn, Rygge. Moss er en tradisjonell industri- og arbeiderby, noe som fortsatt kommer tydelig frem i valgene. I kommunevalget i 2007 stemte 40% av mossingene på Arbeiderpartiet og bak der ble Fremskrittspartiet og Høyre jevnstore med ca 20% hver. Som de fleste andre er også vi fordomsfulle når vi tenker på Moss. Det er ikke mye sjarmerende med en intens lukt av celluloseproduksjon. Ei heller med pølse i vaffel, Ari Behn eller kråker. Den historiske bruken av vannkraft til sagbrukene langs Mossefossen gjør oss dessverre ikke mindre fordomsfulle når vi vet at Jon Michelet er med på å heve byens omdømme.
Melløs Stadion tar vi en nærmere kikk på i forkant av bortematchen.
Strømmen og Moss møtte hverandre til seriekamp for første gang i sesongen 1953/54. Strømmen avga to poeng på de ni første serierundene (av 14), begge gangene mot Moss. Begge kampene endte 2-2, med de to ekstra poengene hadde seriemesteren hett Strømmen og ikke Fredrikstad den sesongen. Moss rykket ned med fattige sju poeng. Hvis vi ikke har oversett noe tok det hele 34 år før klubbene igjen møttes i serien. I 1988 vinner Moss 2-0 i vårkampen på Melløs og det var 1451 tilskuere tilstede på Strømmen Stadion når Moss vinner 1-0 i høstkampen. Før krigen slo Moss ut henholdsvis Norrøna i 1919 og Strømmen Ballklubb i 1933, begge gangene i første runde og begge gangene på Strømmen. Cuptap mot Moss ble det også i 1997 (0-2 borte) og i 1977 (1-1 hjemme, taper omkampen 2-1 borte). Bildet viser for øvrig Knut ”Kula” Jensen, Tom Jensen, Trygve Christophersen og en spiller fra Moss. Kun en gang har Strømmen slått Moss i en obligatorisk fotballkamp, i 3. runde NM 1965 ble sluttresultatet 4-3 på Strømmen Stadion.
Kråkevingen kommer med en buss eller to til Stadion på onsdag. Tror pyroteknikk er greit her ute på Romerike, men styr for all del unna pinner av tre.
Smelteriet er åpent hele dagen, men du bør vel ikke bevege deg ditover før ved tre-firetiden.