Vi er på vei til Ullevaal

kongepokalen.jpg
Norgesmesterskapet i fotball
Det første Norgesmesterskapet i fotball ble arrangert i 1902 og det er kåret 102 Norgesmestere siden den gang. Odd har vunnet tolv ganger, Fredrikstad elleve ganger og Rosenborg ni ganger. Strømmen har aldri vunnet, aldri vært i finalen heller, men vi har da deltatt en gang eller to. Eller rettere sagt 89 ganger. Ikke mange av de årene har drømmen om Ullevaal vært spesiell realistisk. Enda mindre realistisk var drømmen om Frogner Stadion, Sportsplassen i Skien, Loivisenlund eller hvor finalen ble spilt akkurat det året i tiden før andre verdenskrig.

Første gang Norrøna deltok i NM var i 1915 og drømmen om Sarpsborg Stadion brast allerede i første runde i Fredriksten (Halden) hvor Kvik vant 5-1. Norrøna var da den tredje Romeriksklubben som var med i cupen, først ute var Eidsvold IF i 1905 og Lillestrøm IL i 1914. Den første NM kampen på Strømmen ble spilt i 1919 da Moss gjestet Hesteryggen og vant 3-1. Norrøna ble aldri noe cuplag og i løpet av de femten sesongene klubben deltok i NM ble det tap i første runde hver gang. Det nærmeste man kom avansement var i 1927 da det ble et knepent 2-1 tap mot Gjøa på Strømmen Stadion og punktum ble satt i 1934 med 0-12 borte mot Frigg.

Strømmen Ballklubb debuterte i cupsammenheng hjemme mot Lyn i 1928 og tapte med minst mulige margin (1-2) mot laget som seks runder senere spilte finalen på nyåpnede Halden Stadion. Like hederlig ble det ikke året etter da Fredrikstad sørget for det største tapet i Strømmenfotballens historie, det stoppet ikke før det sto 15-0 på Fredrikstad Stadion. Verdt å nevne i sammenhengen er at Fredrikstad året etter (1930) besøkte Strømmen i første runde og avanserte ved å slå Norrøna 12-1. På sitt syvende forsøk ble det endelig en cupseier for Strømmen BK i 1934 da Bjørkelangen ble slått hele 6-0 i første kvalifiseringsrunde, men i runden etter ble det 1-4 tap mot Gleng.

Etter sammenslåingen mellom Norrøna og Strømmen BK i 1935 var det nyskapningen Strømmen Fotballklubb sin tur til å representere Romerikes hovedstad i NM. De to tidligere Strømmensklubbene hadde vunnet en av 22 spilte cupkamper, scoret 24 mål og sluppet inn 117, så sammenslåingen var kanskje ingen dårlig ide. Litt bedre gikk det da og andre ordentlige runde ble nådd i de to første årene men her ble henholdsvis Kvik Halden (3-5) og Sarpsborg (2-13) for gode. Statistikken for Strømmensfotballen i NM før andre verdenskrig ble 10 seire og 26 tap og en målscore på lite imponerende 73-156.

Frem til opprykket til Hovedserien i 1948 startet Strømmen Idrettsforening i en av de to kvalifiseringsrundene og kom seg aldri lengre enn andre runde (1947, 1-3 mot Lisleby). Fra de siste førkrigsårene til serien ble lagt om i 1963 ble serien spilt høst/vår mens Norgesmesterskapet startet på våren og cupfinalen ble spilt som årets siste fotballkamp. I 1953 når Strømmen for første gang tredje runde uten at det imponerer noe spesielt da ingen av motstanderne var fra de to øverste divisjonene, tapet hjemme mot Kapp (1-2) var en aldri så liten cupbombe det året. Året etter er det også klart for ny klubbrekord. Mesna (2-1), Lisleby (4-0), Varegg (3-0) og Brann (3-2) slås ut i tur og orden – så er det klart for kvartfinale borte mot Fredrikstad. Kvartfinalen ble spilt tre måneder etter at de to samme klubbene hadde spilt seriefinale på Strømmen Stadion, en kamp Aristokratene vant 4-1 og med det stakk av med seriemesterskapet. Skulle Strømmen få sin revansje? Det så lenge slik ut. Vi ledet 3-0 og tusenvis av fremmøtte østfoldinger trodde ikke sine egne øyne. En taktisk vri for å trygge seieren slo ikke helt til – Fredrikstad vant kampen 4-3. Det som kunne ha blitt Norgeshistoriens første The Double endte med to avgjørende tap mot Fredrikstad.

Ny kvartfinale året etter – i 1955. Denne gangen på Åråsen. Skulle Strømmen bli den første Romeriksklubben som løftet Kongepokalen? Neida, Lillestrøm vant 1-0.
To år senere var det igjen cupfeber på Strømmen. Kvartfinalen mot Larvik Turn i september 1957 sørget for ny tilskuerrekord på Romerike og ny cuprekord for Strømmen IF. Leif Olsen og Odd Wangen puttet hvert sitt og nå var det klart for semifinale. Semifinalen ble spilt på Ullevaal Stadion og 21 427 tilskuere så favorittene fra Strømmen mot Sandefjord Ballklubb. Hvalfangerne tar ledelsen, Tore Sørensen utlikner for Strømmen på straffe før vestfoldingene tar over kampen som de til slutt vinner 4-1. Jaja sånn kan det gå, det kommer sikker flere sjanser.

Nei, det gjør nok ikke det. Semifinalen fra 1957 står fortsatt som klubbrekord og det skal vel noe til om den vil bli slått i fremtiden. Kvartfinale ble det igjen i 1960. Odd kom på besøk og klarte med nød og neppe uavgjort 1-1 på Stadion før de vant omkampen 2-1 hjemme i Skien. Så startet nedturen for Strømmen IF selv om man rakk en fjerderundekamp mot Brann (1-3) i nedrykksåret 1961. Et hederlig tredjerundenederlag (1-2 borte, Ullevaal faktisk) mot sølvmedaljørene i 1. divisjon Lyn i 1965 var det eneste som er verdt å nevne før fjerde runde ble nådd igjen i 1968. I tredje runde ble Skeid (toppserielag, kvalifiserte seg for Europacup den sesongen) slått 4-1 hjemme på Strømmen Stadion. Strømmen spilte da i 3. divisjon og selv om divisjonsforskjellene var mindre da var dette en stor cupbombe. Nedre Eiker Stadion og Mjøndalen ventet i fjerde runde. Mjøndalen spilte i 2. divisjon og var klare favoritter men strømlingene kjempet seg til 2-2 og omkamp på Strømmen Stadion. Den vant Mjøndalen 4-1 og de ga seg ikke før de tapte 12-2 sammenlagt mot Cardiff i Cupvinnercupen året etter (riktig nok tapte Mjøndalen finalen mot Lyn, men Lyn vant serien). Før første gang på 25 år ble det spill i kvalifiseringsrundene igjen i årene 1972 til 1975.

Opprykksåret (fra 3. divisjon) 1977 ble den første starten på klubbens andre storhetstid. Litt høy kroppstemperatur ble det også i NM. Først ble divisjonskollega Kjelsås eliminert, så blir henholdsvis Sarpsborg (4-1 hjemme) og Sogndal (3-1 borte), begge fra 2. divisjon, slått ut av tredjedivisjonslaget fra Romerike. Moss med Einar Aas på laget ble holdt til 1-1 hjemme på Strømmen Stadion i fjerde runde. Dessverre ble det tap i omkampen på Melløs hvor Kråkene vant 3-1.

Nok et opprykksår fra 3. divisjon var 1981. Tredje runde for sånn cirka femtende gang vekker for så vidt ikke noe særlig oppmerksomhet, men når motstanderen heter Lillestrøm og det er klart for det første Romeriksderbyet på ti år blir det annerledes. Fire tusen tilskuere ser storebror – og det er noen år siden det var oss – vinne 2-0. Sesongen etter når Strømmen for tredje gang siden nedrykket fra Hovedserien fjerde runde i NM. Viking på Stavanger Stadion blir for tøft. Vi taper 2-0 i en kamp som kanskje burde gått på Strømmen? Lagene hadde hatt like mange bortekamper før fjerde runde.

På tide med en kvartfinale igjen? Forrige gang var jo i 1960 så hvorfor ikke. Sesongen er 1983 og Fåberg (4-1 borte), Lisleby (1-1 hjemme, 1-0 borte) slås ut før toppserielaget Eik tar seg en tur til Strømmen i tredje runde. Uavgjort etter ordinær tid og Tore Kallstad avgjør kampen med to mål i ekstraomgangene i en imponerende 3-1 seier. Fjerde runde bringer oss nordover, nærmere bestemt til Rana hvor Mo blir slått 3-1. For første gang på lang tid heter Romerikes eneste håp i cupen Strømmen IF. Folksomt på Strømmen Stadion mot Vålerenga men to raske mål til bortelaget avgjør kampen nesten før den har begynt. Til tross for en redusering i andre omgang ble det aldri riktig spennende og nok en våt drøm om Ullevaal brast. Men smaken på kvartfinale hadde gutta fått og gjentok bedriften året etter. Fjerderundekampen på Briskeby ble en klassiker. Kamma leder 1-0 før Peter Fekete utlikner på overtid. Tom Petter Hyving gir oss ledelsen og ti mann i forsvar samt en umulig Johnny Berg i mål sørger for å holde ledelsen kampen ut. Vi avanserer til kvartfinalen en drøy måned etter at vi tapte 8-0 mot den samme motstanderen. Trekningen gir oss Viking i kvartfinalen og som for tre år siden har lagene hatt like mange hjemme- og bortekamper så langt i turneringen. Det ble samme bane og samme resultat, Viking vinner 2-0 i Stavanger. Klubbens hittil siste opptreden i en kvartfinale kom i 1987, også da som Romerikes eneste NM håp. Drafn 5-0, Bjørkelangen 2-0, Pors 1-1 og 4-2 samt Sunndal 1-0 tar oss dit. Et sted mellom fem og seks tusen mennesker, det høyeste tilskuertallet på Strømmen Stadion siden derbyet mot Lillestrøm i 1958, møter opp når Brann skal elimineres og semifinalerekorden fra 1957 skal tangeres. Sånn burde det ha gått også. Men i stedet blir de mange tilskuerne vitne til et sjansesløseri uten sidestykke da Brann vinner med kampens eneste mål etter ekstraomganger. Jeg kan den dag i dag se for meg avslutningen til Geir Bakke alene med keeper halvveis i første omgang, den rullet da mot det tomme målet og ikke utenfor? Vel, kanskje ikke da. Det året hadde vi vunnet Kongepokalen hvis Brann ikke hadde ranet oss. Ham/Kam i semien og Bryne i finalen, barnemat hadde det vært.
Det var den hittil siste kvartfinalen for Strømmen IF. Den hittil siste fjerderundekampen ble spilt på Lerkendal i 1990. Vi er best og tar ledelsen. Denne gangen er det dommeren som raner oss. Tidenes billigste straffespark på Lerkendal, noe som sier ganske mye, sørger for ekstraomganger og når de er slutt står det 3-2 til Rosenborg. Fem år senere – i 1995 – sørger en av de største cupbombene i nyere tid for klubbens hittil siste opptreden i tredje runde. Hjemme mot Vålerenga i andre runde sørger Espen jensen for rød-grå ledelse. Tjukke-Nordlie legger om til 5-4-1 allerede i pausen og laget rir på mesterlig måte av stormen i de siste 45 minuttene. Belønningen blir Åråsen og Lillestrøm i tredje runde. Det er duket for det 33. Romeriksderbyet siden krigen og Strømmen har muligheten til å jevne ut statistikken som før kampen var 13-6-14 i feil favør. Slik gikk det ikke, isteden kommer den største seieren siden Strømmen vant 6-1 i 1967, Lillestrøm gir seg ikke før det står 7-0 på tavla.

To år senere (1997) blir det exit mot Moss i andre runde og sesongen etter (men også nå andre runde, tap 1-4 borte mot Ham/Kam) og i de påfølgende åtte årene må Strømmen igjen spille de kvalifiserende rundene i Norgesmesterskapet. Den største fornedrelsen på nittitallet glemte vi forresten i farta. Den kom på Idrettsparken i Sørumsand i 1993. Der taper vi 2-1 noen måneder etter at vi hadde spilt kval om opprykk til toppserien. Det siste cupåret Strømlinger husker er 2005. Rælingen og Fu/Vo slås lett i kvalrundene og hjemmekampen mot Sprint/Jeløy i første runde ble en klassiker. Gjestene fra Jeløya var i snitt et hode høyere enn Strømlingene og var som et topplag i divisjonen over bokstavelig talt skyhøye favoritter. Vi lå under til pause før Frode Marki utliknet ti minutter ut i andre omgang og alle ventet vel på at Sprint skulle avgjøre men det gikk til ekstraomganger. Så setter Marki 2-1 midtveis i første ekstraomgang og 3-1 i starten av andre. Avgjort? Neppe, gjestene reduserer med ni minutter igjen å spille. Ni lange minutter? Neida, Dalen og Pettersen putter to til for hjemmelaget i løpet av kampens fem siste minutter og bataljen ender 5-2. Belønningen kommer når NFF setter opp andre runde…

Romeriksderby nummer 34 etter krigen da Lillestrøm Sportsklubb gjester Strømmen Stadion 19. mai. To tusen tilskuere ser Frode Marki gi hjemmelaget ledelsen mot storebror for første gang siden 19. september 1970 ti minutter ut i andre omgang. Skulle det gedigne banneret med teksten ”Velkommen til årets cupbombe” vise seg å stemme? Dette ville i så fall ha blitt den største bomben i norsk cuphistorie, men slik skulle det altså ikke gå og gjestene fra feil side av elva vant til slutt 3-1.

Strømmen har spilt to cupkamper siden denne minneverdige dagen på Strømmen Stadion. Året etter ble det tap mot Sander i første kvalrunde og i 2007 ble Adeccoligalaget Kongsvinger med ex-Strømling Thomas Berntsen som trener for sterke og vant 2-1 i første runde. Kongepokalen kommer nok aldri til pokalskapet på Strømmen Stadion, de to store mulighetene gikk tapt i 1957 og 1987. Men flere uforglemmelige cupopplevelser håper og tror vi at fremtiden bringer.

Strømmen IF har totalt spilt 185 kamper i Norgesmesterskapet for herrer. Av disse har 110 blitt vunnet, 13 endt uavgjort og det har blitt 62 tap.
Tar vi med de tre Strømmensklubbene før krigen er antall kamper 243 fordelt på 121 seire, 13 uavgjort og hele 109 tap.
Semifinalen er nådd en gang, kvartfinalen seks ganger og fjerde runde fem ganger.

Share

Legg inn en kommentar