Om Strømmen IF

SIF.

Strømmen Idrettsforening feiret sitt 100-årsjubileum 25. september 2011. To  fotballklubber og en kombinert fotball/allidrettsklubb (AIF) før krigen dannet grunnlaget for det som i frigjøringsdagene 1945 ble til Strømmen Idrettsforening.

Besøk klubbens offisielle hjemmesider

Det meste om klubbens historie finner du i vår egenproduserte artikkelserie Fotballens historie på Strømmen.  Klikk på tekstene under for å åpne de seks forskjellige delene (skrevet 2007, ny utgave er under produksjon).

..

Mandag 25. september 1911 skjer det store ting på Losjelokalet i Strømmen sentrum. Et tosifret antall yngre menn samles for å stifte en fotballklubb. Del I av Fotballens historie på Strømmen tar for seg sesongene, klubbene og det meste som er verdt å vite om Strømmensfotballen fra 1911 og frem til andre verdenskrig.

Tyskerne har kommet seg hjem og Strømmen Idrettsforening blir navnet når idrettsfolket på Strømmen slår pjaltene sammen. Klubben som iført lånte drakter spilte sin første fotballkamp på Eidsvoll sommeren 1912 kjemper plutselig helt i toppen av norsk fotball. Årskavalkaden fortsetter i del II med årene fra 1945 til 2008.

Del III tar for seg faktaopplysninger om klubben, litt om tettstedet Strømmen, samt tilskuerne og supporterne.

I del IV blir du fort ferdig med avsnittet om klubbens landslagsspillere. Deretter følger noen gode historier før vi kikker nærmere på hvordan lokalpressen på Romerike har bidratt for klubben – eventuelt det motsatte. Rødt og grått er uvanlig – og pent – pent nok til at drakta får sin velfortjente oppmerksomhet.

Del V. Køppen har en spesiell plass i norsk fotball og det samme har lokaloppgjørene. For vår del er det begrenset med suksess i begge kategoriene. Alle er stolte av sin egen hjemmebane og denne delen avsluttes med noen ord om vår kjære Strømmen Stadion.

Andre klubber sparte noen kroner på å utelate klubbmerket på drakta – Strømmen har spilt med den velkjente logoen på brystet i alle år. Avslutningsvis ser vi på den aldersbestemte fotballen i klubben – del VI er den siste delen i denne serien om fotballhistorien på Strømmen.

.

Strømmen Fotballklubb het altså klubben som ble stiftet 25. september 1911. Navnet ble etter «en spesiell episode» endret til Fotballklubben Norrøna høsten 1914. Da Strømmens Idrætslag (stiftet 6. april 1900), som bl.a drev med friidrett og ski, ble nedlagt gikk de fleste av medlemmene inn i Norrøna som skiftet navn til Idrettslaget Norrøna 17. desember 1919. Strømmen Ballklubb ble stiftet 5. mai 1925 og var en ren fotballklubb. Idrettslaget Norrøna og Strømmen Ballklubb fusjonerte 6. mai 1935 og tok da tilbake det opprinnelige navnet Strømmen Fotballklubb.

I 1924 stiftes Arbeidernes Idrettsforbund og i årene frem til krigen er det to idrettsforbund i Norge. «Arbeiderklubben» Strømmen Idrettslag stiftes 15. mai 1928. Denne klubben driver med en rekke idretter og i 1932 tas også kvinneidrett opp på programmet. I de siste førkrigsårene er det altså to klubber på Strømmen, «borgerlige» Strømmen Fotballklubb og «arbeiderklubben» Strømmen Idrettslag. Under krigen samarbeider de to klubbene om bl.a flere illegale fotballkamper og på bakgrunn av dette dannes Strømmen Idrettsforening 27. juni 1945.

Bildet øverst på siden viser blant annet den første obligatoriske kampen Strømmen spilte våren 1912, lagbilder fra hvert decennie og tribunebilder fra rekordkampen mot Larvik Turn 1957, NM finalen for juniorer 1971 og cupkamp mot Lillestrøm 2009. Til høyre ser du logoene til tre av de tidligere klubbene på Strømmen.

Fra krigen og gjennom 50-tallet lå medlemstallet i Strømmen Idrettsforening relativt stabilt mellom 1000 og 1300 medlemmer. Klubben konkurrerte på den tiden i en rekke forskjellige idrettsgrener, bl.a i tre av de fire store lagidrettene; fotball, bandy og håndball.

Juleutgaven av Strømmen Idrett 1956 kan fortelle om 1 131 medlemmer fordelt på 461 menn, 197 kvinner, 275 gutter og 198 jenter. Da hadde kassereren nylig strøket 130 medlemmer pga ubetalte medlemskontingenter. Regnskapet omtales som et sorgens kapittel med en gjeld på kr 10 000 og revisoranmerkninger på ikke mindre enn 80 av de 383 regnskapsbilagene. Årsmøtet høsten 1956 valgte hele 58 personer til de forskjellige vervene i klubben. Vi leser oss til at oppgaven som formann i UK utvilsomt var det gjeveste vervet man kunne ha, hele seks kandidater stilte til valg. (UK = Uttakskomiteen, de som tok ut laget til fotballkampene). Erik Nygren, far til nåværende daglig leder Per Nygren, ble valgets vinner med 69 stemmer. Om det var et bra valg? Vil tro det da Strømmen tok seg fra midten av tabellen til en andreplass bak Fredrikstad sesongen 56/57 og spilte seg helt frem til semifinalen i cupen høsten 1957.

Stadig flere medlemmer kom til og gjennom 60- og 70- tallet hadde klubben hele tiden over 1500 medlemmer. Toppen ble nådd med 1860 medlemmer i 1978. På 80-tallet ble det bygget idrettsanlegg nær sagt over alt på Romerike og i Skedsmo kommune – bortsett fra på Strømmen. I tillegg sank innbyggertallet fra snaut 12 000 på starten av 70-tallet til drøyt 6000 på starten av 80-tallet da området som hadde blitt definert som Strømmen siden starten av 1800-tallet ble halvert. På 90-tallet hadde klubben noen år færre enn 700 medlemmer, et tall som i jubileumsåret 2011 hadde steget til 815. Det var neppe kommunepolitikernes intensjon å ødelegge idrettsbevegelsen på Strømmen. Men da de for drøyt ti år siden flyttet en tredjedel av stedet skoleelever til andre skoler i kommunen var det nesten det som skjedde. Strømmen Idrettsforening overlevde, det gjorde ikke skolekorpset, volleyballklubben, speidern eller basketklubben for å nevne noe.

.

De andre idrettsgrenene i Strømmen Idrettsforening

Fotballen kan du lese alt du trenger å vite om ved å følge lenkene øverst på siden. Her er litt om de andre idrettsgrenene i Strømmen IF etter krigen.

Bandy. Høydepunktet kom i 1951 da klubben rykket opp til landets nest øverste divisjon i bandy. Det la ingen demper på feiringen at plassen ble sikret på bekostning av Lillestrøm Sportsklubb. Kampene ble spilt på Nitelva da kommunen ikke ønsket å bruke penger på islegging av Strømmen Stadion, og de måtte spilles på dagtid søndag da Strømmen var en av få klubber uten flomlys. For å få flomlys måtte man pent spørre om å få låne kommunens mobile lysanlegg.  I opprykksesongen fikk strømlingene låne flomlyset to ganger for å kunne trene på kveldstid – ikke to ganger i uka, to ganger i løpet av sesongen..! Det er verdt å merke seg at klubbens notoriske målscorer på fotballbanen i etterkrigsårene, Jan Tangen, som nyinnflyttet stiftet sitt første bekjentskap med Strømmen IF som bandyspiller. Tangen var med sine 15 skåringer  toppscorer i Hovedserien 1951. Hvem tror du var toppscorer på opprykkslaget i bandy samme år? Jan Tangen, selvfølgelig.

Håndballens første storhetstid kom samtidig som de første suksessesongene i fotball og bandy. Strømmen var suverene på Romerike og vant alle kretsmesterskapene frem til 1951. Samme sesong debuterte laget i nyetablerte Østlandsserien, noe som endte med nedrykk og noen år med nedturer for håndballherrene. Neste opptur kom i 1957 da man både nådde 4. runde i NM og kvalifiserte seg for A-serien i Oslo som gikk for å være landets beste håndballserie. Etter hvert ble det arrangert både utendørs- og innendørsserie i håndball og Strømmen valgte da å gå tilbake til Romerike Håndballkrets. Strømmen vant flere kretsmesterskap på 60-tallet og spilte kvalifisering for Hovedserien både i 1967 og 1969, men tapte de to opprykkskampene mot henholdsvis Herulf og Urædd. I 1970 spilte Strømmen i den nye landsomfattende 2. divisjonen men selv om det gikk bra sportslig var det flere andre utfordringer som viste seg vanskelige å løse. Nye spesialklubber for håndball på Fjellhamar og i Lillestrøm bremset rekrutteringen og sannsynligvis var det heller ikke på den tiden lett å drive en håndballklubb uten en håndballbane. Skedsmo kommune prioriterte baner på Skedsmo og Lillestrøm fremfor Strømmen – kretsens beste håndballag. Det gikk som det måtte gå og i 1978 ble håndballgruppa nedlagt. I dag 35 år senere har Skedsmo kommune fortsatt ikke prioritert et anlegg for innendørsidrett på Strømmen.

Bordtennisgruppa i Strømmen IF var gode på 50- og starten av 60-tallet. Blant annet noterte klubben seg for bronse i lag NM 1956.

Tradisjonene for ski var sterke på Strømmen, og det første skiløpet hadde blitt arrangert allerede i 1856 og det var mange skifabrikker på Strømmen helt frem til 1960-tallet. Hopp var mest populært i klubbens skigruppe og i 1969 vant Erling Stranden NM i liten bakke –  foran Bjørn Wirkola. Hvis strømlingen ledet rennet etter første omgang så hoppet han vel faktisk etter Wirkola..?

Skøyter var like helnorsk som ski for noen generasjoner siden, bildet viser skøyteløp på Slora ved Strømmen Stasjon og er tatt 5. mars 1911. Strømmen kan skilte med to skøytegull i de Olympiske Leker. Riktig nok representerte verken Johan Olav Koss eller Finn Helgesen Strømmen IF når de tok medaljene, men som klubbmedlemmer henholdsvis før og etter gullmedaljene og som ekte strømlinger er de utvilsomt en del av stedets idrettshistorie. Klubbens høydepunkt i kunstløp kom i 1968 da Strømmen Idrett kunne fortelle at ”pikene fra Strømmen imponerte stort i det årlige landsmesterskapet i Sparta Amfi”.

Friidrett, sykling, svømming, orientering, ishockey, alpint, turmarsj, turn og gammeldans har også blitt drevet i Strømmen IF over kortere eller lengre perioder. Ved klubbens 100-årsjubileum i 2011 er det bare fotball, friidrett og turn igjen av særidrettene i Strømmen Idrettsforening.

Det var også egne grupper for kvinneidrett, barneidrett, ungdomsidrett og idrettsmerket de første årene etter etableringen av Strømmen IF i 1945. Damegruppa ble etablert i 1957 hadde en eneste oppgave, nemlig å selge mest mulig kaffe og kaker for å fylle opp klubbkassa. I uka før semifinalen i cupen mot Sandefjord i 1957 satt medlemmene i Damegruppa ved symaskinene døgnet rundt – de sydde vimpler for salg på Ullevaal… (semifinalen ble spilt på Ullevaal, vimpelen kan skimtes på bildet fra kampen under)

.

Fotballens historie på Strømmen er produsert av Strømmen Greyhounds. Lenker til de syv delene finner du her:

Fotballens historie på Strømmen (I)

Fotballens historie på Strømmen (II)

Fotballens historie på Strømmen (III)

Fotballens historie på Strømmen (IV)

Fotballens historie på Strømmen (V)

Fotballens historie på Strømmen (VI)

Fotballens historie på Strømmen (VII)

Share

5 tanker om “Om Strømmen IF

  1. Hei

    Mitt navn er Yngve Haavik og jeg er for tiden fungerende informasjonssjef i Norges Fotballforbund. I deres nettsteds omtale av Randaberg, så har dere lagt ut et manipulert bilde av Acta-gründeren bak et fengselsgitter. http://www.greyhoundsweb.no/serieapning-randaberg-borte/

    Dette har familien til vedkommende funnet støtende og meldt fra om til oss, og jeg vil derfor be deg/dere om å vurdere å fjerne bildet. Jeg kan ikke se at artikkelen skulle bli dårligere av den grunn – samt at dere bidrar til å gjøre livet lettere for familien som føler seg trakassert. Vurderingen er det selvfølgelig dere som må ta – også eventuelle konsekvener dersom familien velger å ta rettslige skritt mot dere.

    Jeg minner om at også mindre nettsteder er underlagt de samme lovregler som alle andre mht trakassering, privatlivets fred, injurier osv. – uten at jeg skal ta stilling til om dette faller utenfor eller innenfor.

    Jeg er heller ikke kjente med om vedkommende fortsatt er siktet, om siktelsen er frafalt osv. Manipulering av bilder kan likevel få konsekvenser – uavhenig av utfallet i saken.

    Jeg vil derfor oppfordre dere sterkt til å fjerne bildet.

    Med vennlig hilsen

    Yngve Haavik

    Fungerende informasjonssjef i Norges Fotballforbund

  2. Takk for høflig henvendelse. For øvrig i sterk kontrast til henvendelsen fra Fred Ingebrigtsens kone. Bildet er nå fjernet, rettere sagt erstattet med et annet.

    Vi er selvfølgelig klar over at norsk lov gjelder for oss som for alle andre. I denne saken er det neppe vi som sliter med å holde oss på den riktige siden av loven, dog ser vi heller ingen grunn til slike spekulasjoner. Det vi derimot kan fastslå er at bildet og liknende ”morsomheter” er innenfor rammene av hva NFF aksepterer på norske fotballbaner. Som de fleste er klar over har tilsvarende bilder med loddrette streker blitt brukt som et pek mot bl.a Morgan Andersen.

    De som ønsker å oppdatere seg på den omtalte straffesaken kan følge denne linken: http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2320421.ece

    Ser at noen stusser hvordan Haavik gjør sin henvendelse (via kommentar/diskusjonsfeltet). Forklaringen er sannsynligvis at en vanlig henvendelse fra NFF må gå tjenestevei og ikke direkte til denne websiden.

    SG

  3. Tilbaketråkk: Gratulerer med dagen | Strømmen Greyhounds

Legg inn en kommentar